WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Nieuws

Vitaliteit op de agenda: succesvolle workshop Actief Wandelen!

Voor de gemeente Hardenberg maken vitaliteit en preventie een belangrijk onderdeel uit van de jaarkalender. Een fantastische keuze! Vorige week verzorgden we de workshop Actief Wandelen, een dynamische en laagdrempelige manier om gezondheid en welzijn te bevorderen.

Wandelen is een natuurlijke en effectieve vorm van beweging, geschikt voor zowel minder-actieve als sportieve mensen. Het vergroot het uithoudingsvermogen en heeft bovendien een positief effect op coördinatie, spierkracht en lichaamsgewicht. Dankzij de verantwoorde opbouw van de training is de kans op blessures minimaal.

Maar Actief Wandelen biedt méér dan alleen fysieke voordelen. Naast persoonlijke begeleiding en een doordachte trainingsopbouw, speelt ook gezelligheid een grote rol. Deelnemers ervaren hoe fijn het is om in beweging te zijn en tegelijkertijd de buitenlucht en het gezelschap van collega’s te waarderen.

Na afloop van de workshop konden de deelnemers zelf of met collega’s aan de slag met wat ze hadden geleerd. Onder begeleiding van een gespecialiseerde trainer werd het een leerzame én inspirerende sessie, waarbij enthousiasme en energie de boventoon voerden.

Vitaliteit begint met de juiste stappen – letterlijk en figuurlijk!

Lees meer

Voorkomen is beter dan genezen: de sleutelrol van preventie in uw organisatie

De komende maanden staan er weer veel trainingen gepland voor leidinggevenden van onze klanten, met als speerpunt het voorkomen van verzuim. Daarnaast worden diverse Preventief Medische Onderzoeken (PMO’s) uitgevoerd. Dit alles met één doel: duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van verzuim door preventie centraal te stellen.

Waar ligt de grootste uitdaging in preventie?

De afgelopen jaren zien we een toename van stressgerelateerde klachten en langdurige uitval. Te vaak ligt de focus op curatieve interventies – het aanpakken van problemen als ze zich al voordoen. Maar wat als we deze klachten kunnen voorkomen, voordat ze escaleren? Preventie verdient een prominente plek binnen elke organisatie.

Het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om alles bespreekbaar te maken, is hierbij essentieel. Regelmatige check-ins en oprechte aandacht maken een wereld van verschil. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat hun welzijn serieus wordt genomen, zoeken ze eerder naar oplossingen en grijpen ze zelf in voordat het te laat is. Kleine aanpassingen en open gesprekken kunnen al een enorme impact hebben.

 De rol van leidinggevenden

Leidinggevenden spelen een sleutelrol bij het signaleren van beginnende klachten en het ondersteunen van medewerkers. Daarom is het cruciaal dat zij worden getraind in het herkennen van signalen en het voeren van constructieve gesprekken. Een team dat zich gesteund voelt, blijft veerkrachtig. Wanneer leidinggevenden proactief aandacht geven aan hun teamleden, groeit de betrokkenheid en ontstaat er een hechte en proactieve werkomgeving.

Herken signalen en voorkom uitval

Stress kan verschillende oorzaken hebben – werkdruk, privésituaties of maatschappelijke veranderingen. Ondanks de uiteenlopende oorzaken, zijn de signalen vaak hetzelfde: piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Uit onderzoek blijkt dat deze drie symptomen belangrijke voorspellers zijn van uitval. Leidinggevenden en collega’s die deze signalen herkennen en bespreekbaar maken, kunnen samen met de medewerker tijdig naar oplossingen zoeken en voorkomen dat klachten verergeren.

Hoe kunt u als werkgever ondersteunen?

Hoewel externe factoren niet altijd te beïnvloeden zijn, spelen de manier waarop medewerkers met stress omgaan, de beschikbare energiebronnen en de steun die zij krijgen een cruciale rol bij het voorkomen van verzuim. Ook wanneer stress voortkomt uit privésituaties – zoals echtscheiding, rouw of mantelzorg – kunnen werkgevers ondersteuning bieden. Dit kan bijvoorbeeld door flexibele werkindelingen aan te bieden en, waar nodig, professionele hulp te faciliteren.

Bovendien bieden tools zoals het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) waardevolle inzichten. PMO’s helpen werkgevers om risicofactoren vroegtijdig in kaart te brengen en proactief in te grijpen. Dit draagt bij aan een gezondere werkomgeving en een duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Samen werken aan een gezonde werkomgeving

Investeren in preventie is investeren in de toekomst. Door actief te reageren op signalen binnen het team en een cultuur te creëren waarin openheid en welzijn centraal staan, kunnen organisaties verzuim verminderen en het welzijn van medewerkers verbeteren.

Onze trainingen en PMO’s helpen leidinggevenden en medewerkers om de eerste stap te zetten naar een gezondere en veerkrachtigere werkvloer. Wilt u weten hoe uw organisatie preventie verder kan optimaliseren? Neem dan contact met ons op via info@werkfijn.nl of telefonisch op 0523 208175

 

Lees meer

Werknemers zitten gemiddeld 8,7 uur per dag

Uit cijfers van  TNO blijkt dat bijna 4 miljoen werknemers 6 uur of langer zitten op een werkdag. Langdurig zitten verhoogt het  risico verhoogt op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Ook zijn er aanwijzingen dat langdurig zitten het risico op diabetes, depressieve klachten en sommige vormen van kanker verhoogt.

Eenvoudige adviezen

In plaats van sportprogramma’s (waar alleen medewerkers aan mee doen die  toch al fit zijn)  bereik je met een aantal eenvoudige adviezen een grotere doelgroep. Denk hierbij aan:

  • Staan of lopend vergaderen
  • Sta op tijdens telefoneren of wanneer een gesprek met een collega gevoerd wordt
  • Iedereen zelf koffie of thee halen
  • Verlaat de computer/werkplek tijdens de vaste pauzes op het werk
  • Zorg dat de printer ver van de werkplek af staat zodat er gelopen moet worden om de geprinte documenten te bemachtigen
Lees meer

Terugblik op onze workshops: investeren in gezondheid

In december en januari hebben we voor één van onze klanten verschillende inspirerende workshops georganiseerd. Onderwerpen zoals Slapen en uitgerust wakker worden, Gezond opladen, Ballen hooghouden en Gezonde voeding kwamen aan bod. Het was mooi om te zien hoe medewerkers bewust aan de slag gingen met hun welzijn!

Voor de workshop Gezonde voeding waren er slechts twee aanmeldingen. Daarom heeft onze geregistreerde diëtist deze medewerkers individueel begeleid met voedingsadvies op maat. Tijdens deze gesprekken werd ingegaan op onderwerpen zoals:

  • Zijn er voedingsgerelateerde klachten?
  • Heeft uw situatie of voedingspatroon extra vitaminen of mineralen nodig?
  • Sport u veel en wat betekent dat voor uw voeding?
  • Zijn er familiaire gezondheidsrisico’s?
  • Heeft u wisselende diensten en hoe beïnvloedt dat uw eetpatroon?

Door deze persoonlijke aanpak hebben beide medewerkers waardevolle inzichten gekregen over hun voeding en gezondheid.

Wilt u ook aan de slag met een gezondere levensstijl voor uw medewerkers? Wij denken graag met u mee!

Lees meer

PMO’s bij Interket

Vorige week waren wij bij Inteket met onze de Vitaliteitsbus om  preventief medische onderzoeken uit te voeren. Met dit initiatief willen zij bijdragen aan de gezondheid én vitaliteit van hun team!  Dat vinden ze belangrijk als werkgever.

 

Lees meer

Week van de werkstress 2024

Van 11 tot en met 15 november 2024 vindt de 10e editie van de Week van de Werkstress plaats. Tijdens deze week  ligt de nadruk op het vergroten van bewustwording bij werkgevers over de mentale veerkracht van hun team en het bespreekbaar maken van werkstress. Een mentaal sterke organisatie kan beter omgaan met wisselende en stressvolle omstandigheden. Mentale veerkracht houdt niet alleen in dat je goed bestand bent tegen moeilijkheden, maar ook dat je voorbereid bent op (dreigende) stress of tegenslag. Mentale veerkracht kun je trainen en daarmee verlaag je de kans op een burn-out!

In het kader van deze week organiseren wij de workshop ‘Gezond Opladen’. Gisteren gaf collega Jany Lodewijk deze workshop bij de Gemeente Hardenberg, en volgende week staan er nog drie sessies voor andere bedrijven gepland.

Lees meer

Zondag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg

Zondag is het de Dag van de Mantelzorg, een dag waarop we stilstaan bij de inzet en toewijding van de vele mantelzorgers die dagelijks het verschil maken. Bij WerkFijn erkennen we de bijzondere rol die mantelzorgers spelen, zowel in hun persoonlijke omgeving als op de werkvloer. Daarom bieden wij ondersteuning via onze bedrijfsmaatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in het thema ‘mantelzorg & werk’.

Mantelzorg combineren met een baan is vaak een grote uitdaging. WerkFijn helpt medewerkers om de balans tussen zorg en werk beter te beheren door middel van persoonlijke begeleiding, praktische adviezen en passende regelingen. Zo maken we ruimte voor mantelzorg én werkplezier, zonder dat de draaglast te zwaar wordt.

Heeft u vragen hierover of heeft één van uw werknemers ondersteuning nodig om het werk als mantelzorger te combineren met zijn of haar baan? Neem dan contact op met ons op. WerkFijn staat voor u klaar, niet alleen op de Dag van de Mantelzorg, maar elke dag van het jaar.

Lees meer

Wachtlijsten in de reguliere zorg i.v.m. mentale klachten zijn enorm

Het aantal mensen dat met mentale klachten kampt, blijft in een hoog tempo toenemen. Een veelvoorkomend probleem is echter de lange wachtlijsten in de reguliere zorg, wat ervoor zorgt dat veel werknemers vastlopen in hun herstelproces. Werkgevers worden hierdoor gedwongen om naar alternatieven te zoeken, omdat ze beseffen dat het laten wachten van een werknemer op zorg vaak duurder uitpakt dan snel de juiste hulp bieden.

Verzuim beperken loont voor werkgevers
Als een medewerker uitvalt door mentale klachten, betekent dit vaak langdurige afwezigheid en hoge kosten. Dit kan resulteren in productiviteitsverlies en een toename van werkdruk bij de rest van het team. Door op tijd de juiste ondersteuning te bieden, kan verzuim worden verkort of zelfs worden voorkomen. Dit betaalt zich op lange termijn terug, zowel financieel als in het welzijn van de werknemer. Een proactieve houding van de werkgever is daarom van essentieel belang.

Snelle inzet via bedrijfsmaatschappelijk werk
Omdat de reguliere zorg door lange wachtlijsten vaak niet in staat is om snel hulp te bieden, zoeken veel werkgevers naar alternatieven. Bedrijfsmaatschappelijk werk biedt in dit geval een uitkomst. Zo kan WerkFijn op zeer korte termijn bedrijfsmaatschappelijk werk inzetten. Werknemers met dezelfde problematiek als die waarvoor ze bij de reguliere zorg aankloppen, kunnen ook hier terecht. Echter, bij ons ligt de nadruk niet alleen op het mentale welzijn, maar ook op het werkaspect.

De combinatie van mentale zorg en werkgerelateerde begeleiding zorgt voor een meer gerichte aanpak. Werknemers krijgen niet alleen hulp om beter om te gaan met hun klachten, maar leren ook hoe ze in hun werkomgeving beter kunnen functioneren. Deze focus op het werk helpt vaak om sneller weer volledig inzetbaar te zijn.

Win-win situatie voor iedereen
De voordelen voor zowel werknemers als werkgevers zijn duidelijk. Werknemers voelen zich gehoord en gesteund, waardoor hun herstelproces sneller verloopt. Werkgevers profiteren van kortere uitvalperiodes en een sterkere betrokkenheid van hun medewerkers.

De lange wachttijden in de reguliere zorg zullen voorlopig nog niet verdwijnen, maar door de inzet van bedrijfsmaatschappelijk werk kunnen werkgevers een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van hun werknemers. Zo wordt niet alleen het welzijn van de werknemer versterkt, maar ook de continuïteit en productiviteit van het bedrijf gewaarborgd.

 

Lees meer

Is uw arbodienst nog passend?

Veel samenwerkingscontracten lopen af op 1 januari, dus nu is het moment om te kijken wat er op de markt te krijgen is.

Thema’s als werkplezier, werkgeluk, vitaliteit, gezondheid en duurzame inzetbaarheid staan bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Door de opschuivende pensioenleeftijd en de uitdagingen om talent aan te trekken en te behouden neemt de relevantie daarvan alleen maar toe. Voor de arbodienstverlening betekent dat ook dat de aandacht verschuift van het begeleiden van verzuimende medewerkers naar het voorkomen van verzuim. De focus ligt niet meer alleen op de 5% van de medewerkers die verzuimt, maar ook veel meer op de 95% die wel aanwezig is. Voorkomen is immers beter dan genezen.

WerkFijn levert geen gestandaardiseerde producten en diensten, maar is flexibel in het leveren van maatwerk.

Lees meer