WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Voorkomen is beter dan genezen: de sleutelrol van preventie in uw organisatie

De komende maanden staan er weer veel trainingen gepland voor leidinggevenden van onze klanten, met als speerpunt het voorkomen van verzuim. Daarnaast worden diverse Preventief Medische Onderzoeken (PMO’s) uitgevoerd. Dit alles met één doel: duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van verzuim door preventie centraal te stellen.

Waar ligt de grootste uitdaging in preventie?

De afgelopen jaren zien we een toename van stressgerelateerde klachten en langdurige uitval. Te vaak ligt de focus op curatieve interventies – het aanpakken van problemen als ze zich al voordoen. Maar wat als we deze klachten kunnen voorkomen, voordat ze escaleren? Preventie verdient een prominente plek binnen elke organisatie.

Het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om alles bespreekbaar te maken, is hierbij essentieel. Regelmatige check-ins en oprechte aandacht maken een wereld van verschil. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat hun welzijn serieus wordt genomen, zoeken ze eerder naar oplossingen en grijpen ze zelf in voordat het te laat is. Kleine aanpassingen en open gesprekken kunnen al een enorme impact hebben.

 De rol van leidinggevenden

Leidinggevenden spelen een sleutelrol bij het signaleren van beginnende klachten en het ondersteunen van medewerkers. Daarom is het cruciaal dat zij worden getraind in het herkennen van signalen en het voeren van constructieve gesprekken. Een team dat zich gesteund voelt, blijft veerkrachtig. Wanneer leidinggevenden proactief aandacht geven aan hun teamleden, groeit de betrokkenheid en ontstaat er een hechte en proactieve werkomgeving.

Herken signalen en voorkom uitval

Stress kan verschillende oorzaken hebben – werkdruk, privésituaties of maatschappelijke veranderingen. Ondanks de uiteenlopende oorzaken, zijn de signalen vaak hetzelfde: piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Uit onderzoek blijkt dat deze drie symptomen belangrijke voorspellers zijn van uitval. Leidinggevenden en collega’s die deze signalen herkennen en bespreekbaar maken, kunnen samen met de medewerker tijdig naar oplossingen zoeken en voorkomen dat klachten verergeren.

Hoe kunt u als werkgever ondersteunen?

Hoewel externe factoren niet altijd te beïnvloeden zijn, spelen de manier waarop medewerkers met stress omgaan, de beschikbare energiebronnen en de steun die zij krijgen een cruciale rol bij het voorkomen van verzuim. Ook wanneer stress voortkomt uit privésituaties – zoals echtscheiding, rouw of mantelzorg – kunnen werkgevers ondersteuning bieden. Dit kan bijvoorbeeld door flexibele werkindelingen aan te bieden en, waar nodig, professionele hulp te faciliteren.

Bovendien bieden tools zoals het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) waardevolle inzichten. PMO’s helpen werkgevers om risicofactoren vroegtijdig in kaart te brengen en proactief in te grijpen. Dit draagt bij aan een gezondere werkomgeving en een duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Samen werken aan een gezonde werkomgeving

Investeren in preventie is investeren in de toekomst. Door actief te reageren op signalen binnen het team en een cultuur te creëren waarin openheid en welzijn centraal staan, kunnen organisaties verzuim verminderen en het welzijn van medewerkers verbeteren.

Onze trainingen en PMO’s helpen leidinggevenden en medewerkers om de eerste stap te zetten naar een gezondere en veerkrachtigere werkvloer. Wilt u weten hoe uw organisatie preventie verder kan optimaliseren? Neem dan contact met ons op via info@werkfijn.nl of telefonisch op 0523 208175