WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Archive for september 2024

(Verzuim)training voor leidinggevenden 26 november 2024

Doelstelling:

Leidinggevenden bewust maken van hun cruciale rol in het voorkomen, terugdringen en managen van verzuim, met een sterke focus op preventie en het bevorderen van re-integratie door proactief leiderschap en effectief contact met medewerkers.

Leidinggevenden leren niet alleen de wettelijke en organisatorische aspecten van verzuim, maar ook hoe ze preventief kunnen handelen en effectief in gesprek kunnen gaan met medewerkers over hun afwezigheid.

Programma-inhoud:

  • Kennismaking met de deelnemers: wie komt uit welk bedrijf en welke ervaringen zijn er met verzuim en preventie?
  • Rol van de leidinggevende.
  • Het belang van regelmatig en open contact met medewerkers, zowel gezonde als verzuimende.
  • Focus op preventie: hoe signaleer je op tijd mogelijke risico’s (werkdruk, werk-privé balans, motivatie) en zet je proactief acties in om verzuim te voorkomen?
  • Voorbeeldcases: praktische voorbeelden van preventieve gesprekken die hebben geleid tot voorkomen van verzuim.
  • Frequent verzuimgesprekken.
  • Voorbeeldcases: praktische voorbeelden van preventieve gesprekken die hebben geleid tot verzuimreductie.
  • Taken van de verschillende rollen.
  • Samenwerken in het kader van preventie: hoe kan elke rol bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van mogelijke problemen?
  • Bewustzijn van goed leiderschap.
  • Juiste naleving van wet- en regelgeving: Wet Verbetering Poortwachter.

Resultaat:

Leidinggevenden leren hoe ze proactief in contact blijven met hun medewerkers om verzuim vroegtijdig te signaleren, terug te dringen en te voorkomen. Ze hebben praktische handvatten om preventieve gesprekken te voeren, stresssignalen te herkennen en effectieve stappen te ondernemen voor een gezond en productief werkklimaat. Leidinggevenden weten hoe ze zieke medewerkers goed kunnen begeleiden tijdens hun herstel en terugkeer naar werk. Dit zorgt ervoor dat re-integratie soepeler verloopt en medewerkers beter en sneller terugkeren op hun werkplek.

Leidinggevenden gaan naar huis met praktische handvatten en een beter begrip van hun rol in het voorkomen, terugdringen en begeleiden van verzuim. Door de uitwisseling van ervaringen leren ze hoe andere bedrijven preventief omgaan met verzuim, wat hen inspireert om deze inzichten toe te passen in hun eigen werkomgeving.

Voor wie is deze training?

Voor leidinggevenden uit verschillende bedrijven. Gezamenlijk leren over het voorkomen en managen van verzuim, met de nadruk op preventieve acties. De training biedt niet alleen praktische tools, maar stimuleert ook uitwisseling van ervaringen en best practices tussen de deelnemers. Met deze opzet wordt niet alleen de inhoud van de training versterkt, maar ook de samenwerking tussen leidinggevenden van verschillende bedrijven bevorderd. De deelnemers kunnen van elkaar leren en casussen uit hun eigen praktijk inbrengen voor meer diepgang en praktijkgerichte oplossingen.

 

Praktische informatie:

Datum:               dinsdag 26 november 2024

Tijd:                    14.30 – 17.30 uur

Locatie:              WerkFijn, J.C. Kellerlaan 8a, 7772 SG Hardenberg

Kosten:               € 199,00 excl. BTW

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@werkfijn.nl of door te bellen op 0523 208175.

 

Lees meer

Compensatie transitievergoeding alleen nog voor kleine bedrijven vanaf 1 juli 2026

Sinds 1 april 2020 worden alle werkgevers gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij ontslag van een werknemer die daarvoor twee jaar ziek was. Deze compensatieregeling wordt vanaf 1 juli 2026 beperkt tot kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers). Werkgevers met 25 of meer werknemers worden vanaf dan niet meer gecompenseerd. Grotere werkgevers draaien dus vanaf dan zelf op voor de transitievergoeding, blijkt ook uit de Rijksbegroting SZW op Prinsjesdag.  Ziekmeldingen vanaf 1 juli 2024 krijgen hier dus nu al mee te maken.

Lees meer

Beleid om mensen duurzaam inzetbaar te houden

Beleid om mensen duurzaam inzetbaar te houden is steeds belangrijker. Meer mensen vallen uit en het aantal mensen dat arbeidsongeschikt wordt groeit. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een hoge werkdruk. En dat leidt tot meer uitval. Oudere werknemers moeten veel meer mantelzorg verlenen dan vroeger. Bij jongeren spelen de hoge verwachtingen een negatieve rol. Ze moeten het ideale leven leiden dat ze op social media zien en hebben stress over hun financiële positie en huisvesting. Ze zijn veel gevoeliger voor spanningsklachten. En dat leidt tot meer uitval. Bedrijven worden zich steeds meer bewust dat beleid op duurzame inzetbaarheid noodzakelijk is. De tijd dat je een zieke werknemer makkelijk kon vervangen is voorbij. De medewerkers gezond houden is dus van steeds groter belang.

Lees hier het hele artikel.

Lees meer

Basiscontract (maatwerkregeling)

Volgens de Arbowet moet u als werkgever een overeenkomst hebben met een arbodienstverlener of bedrijfsarts. Die overeenkomst noemen we het basiscontract. Als werkgever kunt u het basiscontract opstellen via een vangnetregeling of een maatwerkregeling. Kiest u voor de maatwerkregeling? Dan kunt u een overeenkomst met WerkFijn aangaan.

Voordelen van de maatwerkregeling voor werkgever en werknemer

De maatwerkregeling creëert flexibiliteit en daarmee de mogelijkheid om bij de eigenschappen van de organisatie aan te sluiten. Samen met de arbodienst bekijken werkgever en werknemer wat nodig is voor optimale arbeidsomstandigheden en welke deskundigen hierbij van dienst kunnen zijn. Dit biedt mogelijkheden om preventie en duurzame inzetbaarheid op de agenda te zetten en niet alleen verzuimbeleid

Heeft u nog geen basiscontract? Neem gerust contact met ons op, wij gaan graag met u in gesprek over een samenwerking die past bij uw organisatie. Wij hebben verschillende disciplines in huis, we zullen per casus kijken aan welke discipline er behoefte is. Zodat er zowel voor de werknemer als voor de werkgever de juiste interventie wordt ingezet.

Lees meer