WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Langdurig verzuim neemt toe door psychische klachten

Hoewel het totale ziekteverzuim in Nederland daalt, blijkt dat het langdurige ziekteverzuim bij mensen tussen de 25 en 35 jaar fors toeneemt. Een stijging is te zien bij het aandeel psychisch verzuim, veroorzaakt door stress-gerelateerde klachten (spanning, overspanning en burn-out). Ruim een vijfde van alle dagen die mensen in totaal verzuimen, komt voort uit klachten die verband houden met stress, zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Opvallende sectoren zijn het openbaar bestuur, de zorg en het onderwijs.

Hoewel stressklachten ertoe kunnen leiden dat iemand op het werk uitvalt, hebben de oorzaken vaak weinig met het werk te maken.

Gebeurtenissen in iemands persoonlijke leven, zoals mantelzorg, echtscheiding of financiële zorgen, kunnen een grote impact hebben op de werkprestaties. Persoonlijke aanpak is hierbij erg belangrijk. In veel gevallen had het verzuim met de juiste en tijdige ondersteuning voorkomen kunnen worden. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek blijven en waar mogelijk tijdig in actie komen om een goede balans te behouden.