WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Thuiswerken

Van elke tien mensen die nu thuiswerkt, willen 7 dat ook na de coronacrisis blijven doen. Het is dus belangrijk dat werkgevers een thuiswerkbeleid ontwikkelen. Bijna de helft van de organisaties (48%) heeft geen beleid voor thuiswerken. In een thuiswerkbeleid is meestal vastgelegd wie mag thuiswerken, wanneer en hoe lang en wie wat betaalt en onderhoudt.
4 op elke 10 thuiswerkers heeft nu meer fysieke klachten en 44 procent beschikt niet over een arbo-verantwoorde werkplek, blijkt uit het CNV-onderzoek. Veel thuiswerkplekken zijn nu provisorisch ingericht met de laptop op de keukentafel, een slechte bureaustoel, geen goede werkhouding en muisarmen.


Volgens onderzoekers van TU Delft en TU Eindhoven zijn de gezondheidsklachten van thuiswerkers niet alleen fysiek. Bijna een kwart (24%) van de mensen die verplicht thuiswerken ervaart een zwaardere werkdruk en heeft het gevoel nooit vrij te zijn. Van de mensen die door de coronacrisis minder werk hebben, voelt bijna een derde (27%) zich niet nuttig. Maar deze onderzoekers hebben ook geconstateerd dat ruim driekwart (78%) van de thuiswerkers enthousiast blijft over deze werkvorm.
Indien er veel thuis wordt gewerkt in organisatie, kan dit invloed hebben op het verzuim. Wanneer mensen langdurig werken in een verkeerde houding of op een zeer onrustige werkplek is er een risico op fysieke of mentale problemen, variërend van verminderde concentratie tot pijn. Wees dit voor, door ervoor te zorgen dat ook thuis de ergonomische omstandigheden op orde zijn. Hierdoor verklein je de kans dat de medewerker thuis werk gerelateerde klachten oploopt. Onze ergonomisch adviseur kan een controle doen van de thuiswerkplek om vast te stellen wat er wél of niet op orde is en tegelijkertijd krijgt de medewerker gericht advies waarmee fysieke klachten voorkomen kunnen worden. Dat betaalt zich altijd terug en als werkgever voldoe je aan je zorgplicht.