WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

16 – 20 november 2020: Week van de werkstress

Een week waarin bedrijven activiteiten organiseren, de pers vol staat met cijfers, feiten en persoonlijke verhalen over werkstress en balans, en via de dagelijkse nieuwsflits, LinkedIn en Twitter vele praktische tips voor werkgevers worden verspreid.

Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Alarmerende feiten, want werknemers die veel werkstress ervaren zitten niet goed in hun vel en zijn minder productief. Wie stress op het werk succesvol aanpakt zorgt voor meer werkplezier en minder verzuim.

Wat is werkstress?

Onder (ongezonde) werkstress wordt verstaan: stress door of in de werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het privéleven kunnen de stressklachten veroorzaken en leiden tot verminderd functioneren op het werk. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden. Deze klachten kunnen zich lichamelijk, psychisch of in het gedrag uiten. Als niet tijdig ingegrepen wordt kunnen de signalen leiden tot chronische klachten: burn-out, chronische moeheid, spanningsproblemen, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie.

Interventies

Om werkstress te voorkomen en aan te pakken heeft WerkFijn een breed scala aan interventies beschikbaar. Het is goed om te starten  met het in kaart brengen van de persoonlijke en werkgerelateerde risico’s. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is hiervoor een goed hulpmiddel.