Na een burn-out weer beginnen met werken is gewoonlijk al lastig genoeg. Maar wat gebeurt er als je moet re-integreren tijdens een wereldwijde pandemie? Wie na een burn-out terugkeert op de werkvloer, gaat een intensief traject in. In kleine stappen en onder begeleiding krijg je steeds wat meer taken. Maar in de huidige realiteit van thuiswerken, videovergaderingen en een gebrek aan collega’s zijn er genoeg valkuilen die een re-integratie kunnen bemoeilijken.
Wie nu re-integreert, kan bijvoorbeeld niet rekenen op sociale steun en feedback van collega’s en leidinggevenden Iemand die regelmatig gesprekken met je voert over hoe het gaat, je complimenten geeft over je voortgang, maar ook aan de bel trekt als je te lang werkt.
Als de contacten met de leidinggevende via een videoverbinding verlopen mis je de lichaamstaal en de vertrouwelijkheid. Bovendien is een scherm wel echt een barrière als je kwetsbare gesprekken voert.
Toch zijn er niet alleen maar nadelen aan re-integreren tijdens de lockdown. Als je thuis bent komen te zitten vanwege een conflict of te veel prikkels op kantoor, dan kan iemand er baat bij hebben thuis te beginnen.
Nu de kantoren langzaam weer openen is het verstandig om re-integrerende mensen tegelijkertijd met hun leidinggevende naar kantoor te laten komen. Op die manier kan je iemand zien werken, maar ook face to face gesprekken voeren.