WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Archive for mei 2020

Spreekuren bedrijfsarts

De spreekuurcontacten met de bedrijfsarts blijven tot 18 juni 2020 nog telefonisch of via beeld bellen. Mocht een spreekuur op afstand niet geschikt zijn dan is spreekuurcontact mogelijk, mits dat veilig gebeurt. Dit geld voor medische keuringen en voor situaties waarbij de bedrijfsarts met een spreekuur op afstand onvoldoende informatie krijgt om tot een verantwoord advies te komen.

Lees meer

Het is belangrijk om je leefstijl op alle gebieden aan te pakken

Het kan nog maanden tot jaren duren voordat er een vaccin of geneesmiddel beschikbaar is tegen het coronavirus. Maar dat betekent niet dat we tot die tijd stil moeten zitten. We moeten nu echt actief werk maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel.

De link tussen een ernstig beloop van een coronabesmetting en leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten wordt steeds duidelijker. Uit RIVM-cijfers blijkt dat meer dan 70 procent van de patiënten die overleden zijn aan het coronavirus, een of meer onderliggende aandoeningen had. Bijna de helft (43,5 procent) had hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Een kwart had diabetes type 2.

Die zogeheten leefstijlziekten worden met name veroorzaakt door ongezonde voeding, te weinig bewegen, te veel stress en onvoldoende slaap.

Het is belangrijk om je leefstijl op alle gebieden aan te pakken. Gezond eten, meer bewegen, goed slapen, matigen  met alcohol en  ontspannen. Dat heeft effect. En als dat moeilijk lukt, kan WerkFijn u hierbij helpen. U kunt hiervoor een afspraak maken voor een “leefstijlgesprek” op info@werkfijn.nl of telefonisch op 0523 208175.

Lees hier de recente wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen corona, leefstijlziekten, weerstand en stofwisseling.

 

 

Lees meer

Tips voor thuiswerken

Voor alle werkenden in Nederland geldt sinds half maart: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Inmiddels werken veel mensen al wekenlang dagelijks vanuit hun eigen woon- of werkkamer. Dit is een uitzonderlijke situatie die zowel voor werknemers als voor werkgevers brengt uitdagingen met zich mee brengt.

Werknemers

Het thuiswerken vraagt de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Werknemers hebben te maken met nieuwe uitdagingen, zoals werken zonder de directe aanwezigheid van collega’s. Of werken in een huis vol mensen, waarbij zorg- en werktaken door elkaar heen lopen. Er zijn voor werknemers veel tips beschikbaar die je kunnen helpen, maar die in de praktijk toepassen kan best lastig zijn. Ben je op zoek naar praktische tools of inspiratie om het thuiswerken in goede gezondheid vol te houden? Kijk dan hier voor een overzicht van inspiratie, tools en publicaties.

Fysieke belasting bij zittend werk

Je kunt verschillenden dingen doen om het thuiswerken zo prettig mogelijk te maken. Zorg waar mogelijk voor een rustige werkplek met een stoel waar je goed op zit. Beweeg voldoende gedurende de dag. Op de pagina tips voor thuiswerken vind je hier meer informatie over. Krijg je lichamelijke klachten, kijk dan of je je stoel of werkplek kunt aanpassen. Werk je met een beeldscherm, plaats dit dan iets lager dan op ooghoogte.

Mentale belasting van thuiswerken

Langdurig thuiswerken kan  mentaal belastend zijn. Informele gesprekjes met collega’s tussendoor vallen nu weg, en het veelvuldig gebruik van digitale voorzieningen zoals videoconferencing kan voor vermoeidheid zorgen. Ook het combineren van werk en andere verplichtingen kan vermoeidheid en stress veroorzaken.  Plan daarom je werkdag, neem vaak een korte pauze, beweeg voldoende en doe tussendoor iets om te ontspannen. Veroorzaakt het thuiswerken spanning of zorgt het ervoor dat je niet lekker in je vel zit, bespreek dit dan met anderen, bijvoorbeeld met collega’s en met je leidinggevende. Geef aan je leidinggevende aan waar je mee zit en bekijk samen wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.

Werkgevers

Het thuiswerken vraagt van werkgevers een andere stijl van leidinggeven. Het is belangrijk om vertrouwen en begrip richting je werknemers uit te spreken, bijvoorbeeld over het feit dat werk en privé meer door elkaar lopen. Actief in contact blijven met je werknemers is dan ook van belang. Geef duidelijk aan wat je van werknemers verwacht. Ga na of de opdrachten duidelijk zijn en welk resultaat er verwacht wordt. Hier kun je als werkgever meer lezen over leidinggeven op afstand.

WerkFijn kan u hierbij ondersteunen. Wilt een afspraak met een bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of met de ergonomisch adviseur neem dan contact met ons op via info@werkfijn.nl of telefonisch op 0523 208175

Lees meer

Ziekteverzuim eerste kwartaal hoogste in 17 jaar

Het ziekteverzuim in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen naar 5,2 procent. Dat is het hoogste verzuim in zeventien jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.

In vrijwel alle bedrijfstakken was een toename van het verzuim te zien. Het verzuim was het hoogst in de gezondheidszorg en de industrie (6,7 procent). In de gezondheidszorg was dat vorig jaar nog 6,1 procent, in de industrie 5,8 procent. Met een percentage van 6,2 is het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ook bovengemiddeld. Het verschil met vorig jaar (6,1 procent) is wel nihil.

Door de coronacrisis heeft een grote groep Nederlanders last van verergerde psychische klachten, schrijft Trouw op basis van een enquête van het Trimbos-instituut. Daarin zegt een derde meer last te hebben van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst.

Het is dus van belang om nu in te zetten op preventie en duurzame inzetbaarheid, om medewerkers fit, vitaal en inzetbaar te houden. Duurzaam inzetbaarheid is gezond, met plezier en langer aan het werk blijven.

Uitgangspunt is dat in eerste instantie medewerkers verantwoordelijk zijn voor hun eigen inzetbaarheid en gezondheid en dat de werkgever hen daarbij zo goed mogelijk ondersteunt.  Vitale werknemers zijn energiek, goed inzetbaar en over het algemeen minder ziek. Gunstig voor werkgever én werknemer.

Lees meer