WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Archive for april 2020

Mensen ervaren stress door Corona

Angst om ziek te worden of je baan te verliezen. Onzekerheid over wanneer je een familielid in het verpleeghuis weer kunt bezoeken en druk op het gezinsleven door de combinatie van thuiswerken en thuisonderwijs. De coronacrisis raakt iedereen in de samenleving. Bij deze crisis zien we ook nieuwe kwetsbare groepen zoals flexwerkers, zzp’ers en mensen die huren in de vrije sector. Deze mensen zijn ontzettend bang voor de financieel-economische gevolgen. Ook jongeren ervaren hierdoor veel stress. Veel mensen zijn onzeker over hun toekomst.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Kieskompas en de gemeente Rotterdam onderzoek gedaan naar de impact van de crisis op verschillende groepen in Nederland. Lees hier het hele artikel.

Een kwart tot een derde van de ondervraagden zegt sinds de coronacrisis angstiger te zijn, zich moeilijker te kunnen ontspannen en niets te hebben om naar uit te kijken. Vooral jongere mensen ervaren meer stress dan voorheen. Jany Lodewijk, bedrijfsmaatschappelijk werk kan hulp bieden. Het doel van individuele coaching is om effectiever te kunnen functioneren wanneer men stress ervaart. In individuele gesprekken wordt inzicht verkregen in het eigen gedrag, waarmee het vermogen tot zelfreflectie wordt vergroot. Bovendien wordt men door het verrichten van opdrachten en oefeningen aangespoord om het gedrag in praktijk te brengen. Het is een actieve en intensieve manier van werken aan persoonlijke effectiviteit.

 

Lees meer

Juist nu is aandacht voor gezond ouder worden van belang

Gedwongen ontslagen, zzp’ers zonder werk. De schade die het coronavirus aanricht op de arbeidsmarkt is groot. Desondanks kan werkend Nederland een les trekken uit de crisis: juist nu is aandacht voor gezond ouder worden van belang.

Investeer in het preventieve gedeelte. Blijf jezelf bijscholen en heb aandacht voor wat je eet en hoe je beweegt.

Wees jezelf bewust van je situatie en bedenk wat je ervan vindt. Je kunt best een ochtend lang je emoties weg eten, maar word jezelf daar in ieder geval bewust van en stop er dan mee.

Zet negatieve emoties om in positieve gedachtes. Wees dankbaar voor wat je wel of niet hebt. Ben je niet ziek? Dan mag je nu best blij en tevreden zijn. Kijk ook of je anderen hulp kunt bieden. Dat levert een fijne emotie op en is daardoor ook goed voor jezelf.

Stel nieuwe doelen voor jezelf. Bijvoorbeeld: je hebt hobby’s die je leuk vindt, maar die je door de waan van de dag eerder niet kon doen. Schilderen, lezen, iets maken. Heb je daar nog spullen voor nodig? Schaf die dan aan.

Bepaal of je voldoende in jezelf gelooft om jezelf te ontwikkelen nu je werkgever niet over je schouder meekijkt. Er zijn heel veel online cursussen. Zoek die goed uit en blijf niet te lang wachten met bijscholing, want ook daar heb je een soort van eigen kunnen voor nodig. Lukt dat niet, probeer dan hulp in je omgeving of van een specialist in te schakelen. We weten niet hoelang deze periode nog gaat duren.

Lees hier het hele artikel van de Nijmeegse lector en hoogleraar Annet de Lange.

 

Lees meer

Werk draagt aantoonbaar bij aan de gezondheid en het geluk van mensen.

Werk draagt aantoonbaar bij aan de gezondheid en het geluk van mensen. De invloed van werk op de mentale en fysieke gezondheid is enorm. Het hebben van werk geeft zin en structuur, zelfs als het werk onder je werk- en denkniveau is.

Het belang van arbeid voor de gezondheid, kun je vanuit drie invalshoeken verklaren:

  1. Vanuit sociologisch oogpunt geeft werk zin en maatschappelijke status.
  2. Vanuit medisch perspectief zien we dat werk lichaam en geest fit houdt. Als je je hersenen niet gebruikt, neemt de functie af, net als bij spieren.
  3. Vanuit het psychologisch perspectief zorgt arbeid voor een doel en een dagritme, waar je je levensstijl op aanpast.

Nu men tijdens de corona-crisis voornamelijk vanuit huis werkt, zie je die behoefte aan structuur en het gedeelde doel ineens bij veel mensen duidelijk. Zorg voor regelmatig contact met collega’s, ook om de praatjes over het werk te hebben die je anders zou delen bij de koffieautomaat. Je moet in de huidige situatie dingen anders indelen. Veel structuur, veel contact, al is het online, met collega’s. Mensen die dat niet goed organiseren kunnen echt problemen krijgen als dit langer duurt dan een paar weken.

Lees hier het hele artikel.

 

Lees meer

Steeds meer thuiswerkers zitten erdoorheen, spanningsklachten nemen toe

Hoewel Nederland technisch gezien prima thuiswerkt – er zijn amper overbelaste servers – is het mentaal een uitdaging. De één heeft kleine kinderen, de ander is alleen of draagt zorg voor ouders. Maar het zijn lastige tijden voor iedereen. Het is mentaal en fysiek zwaar: het is anders werken, en mensen voelen ook angst over de hele corona-situatie.

Niet even bijkletsen bij de koffie-automaat, je ergonomisch verantwoorde bureaustoel missen en afgeleid worden door je spelende kinderen of kat in plaats van je collega’s: we moeten de komende weken blijven thuiswerken. Dat wringt bij steeds meer werkenden, zeggen bedrijven en deskundigen. Zij krijgen signalen dat een groeiend aantal werkenden hierdoor last heeft van spanningsklachten.

De coronamaatregelen worden in ieder geval tot 28 april verlengd en zicht op een definitieve einddatum is er niet. Mensen zijn gewoontedieren, en als je iemand bent die behoefte heeft aan de structuur en het sociale contact van een werkplek, kan het best lastig zijn als die context wegvalt. Een van de risico’s is dat werk en privé in elkaar overlopen. Je moet de voorwaarden voor goed werk nu zelf creëren. Dat doe je door structuur aan te brengen in je dag; in wanneer en wat je doet. Door echt naar werk te gaan, en het ook af te sluiten. Anders ligt piekeren of continu ‘aan staan’ op de loer. Het is niet zo dat werknemers thuis minder werken. Ook niet als zij zorg dragen voor bijvoorbeeld ouders of hun kinderen. Het is zelfs zo dat een deel van de mensen meer uren maakt, omdat ervan wordt uitgegaan dat je op werk ook acht uur effectief werkt. Zij gaan overcompenseren, omdat ze bang zijn dat collega’s of leidinggevenden denken dat ze de kantjes er vanaf lopen.

Thuiswerken moet je goed doen, anders kom je in de knel:

  • In- en afschakelen
  • Trek grenzen
  • Stel doelen
  • Neem regie

 

 

 

Lees hier het hele artikel.

Lees meer