WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Archive for maart 2020

Zorg dat uw medewerkers gezond blijven leven

Artsen raden mensen met obesitas af om direct streng te gaan diëten omdat ze bang zijn dat zij anders bij een coronabesmetting op de IC terechtkomen. Aanleiding zijn de berichten dat 80 procent van de coronapatiënten die op de IC liggen te kampen heeft met overgewicht.

Wat wel heel belangrijk is dat medewerkers fit, vitaal en inzetbaar zijn. Natuurlijk is het goed om obesitas op te lossen, maar dat is niet in een dag gebeurd. Dan moet je langdurig je eet- en leefpatroon veranderen, en dat is niet makkelijk in zo’n quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld stress of slaaptekort zijn.

Het is ook belangrijk dat mensen die nu thuiszitten en stress ervaren, omdat ze bijvoorbeeld niet zeker weten of ze hun baan zullen behouden, wel gezond blijven leven. PreventieMensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo’s verder toenemen.

Lees hier het hele artikel.

Lees meer

Update Corona

Tot 1 juni zullen alle spreekuren van de bedrijfsarts telefonisch plaats blijven vinden.

De actuele situatie wijzigt heel snel, raadpleeg daarom de site van het RIVM voor de meest actuele informatie www.rivm.nl

Voor iedere onderneming geldt:

  • Laat iedereen waar dat mogelijk is thuis werken
  • Wanneer een medewerker ziekteverschijnselen heeft die op luchtweginfectie duiden, moet deze zich ziek melden en thuisblijven en zich eventueel telefonisch melden bij zijn of haar huisarts. Er is sprake van een reguliere ziekmelding met een loondoorbetalingsverplichting
  • Wanneer een medewerker in opdracht van de overheid 14 dagen thuis in quarantaine moet blijven, dan hoeft er geen sprake van ziekte te zijn. Afgesproken kan worden om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Ook kan bijzonder verlof of calamiteitenverlof verleend worden door werkgever met loondoorbetaling. Dit is geen reden voor ziekmelding
  • Verspreid de individuele adviezen onder de medewerkers en kijk wat dit op het werk betekent. Denk aan sluiting van een rookhok, wijziging van pauzetijden, minder stoelen/ tafels in een kantine, vaker schoonmaken van de werkplek (en dat kan de medewerker ook zelf doen) etc.

Door hier te klikken lees je de veel gestelde vragen en antwoorden voor werkgevers en werknemers opgesteld door de Rijksoverheid.

Lees meer

Laboratorium in Ommen tijdelijk gesloten

Het laboratorium van de Saxenburgh in Ommen is gehuisvest in een ouderenzorglocatie, waar kwetsbare mensen wonen.  Daarom is dit tijdelijk gesloten.

Wij verzoeken u voor bloedafname naar Hardenberg of Coevorden te gaan.

 

Lees meer

Adviezen voor medewerkers die behoren tot de risicogroep

  • Advies is om te werken vanuit huis
  • Als er iemand in het gezin/huishouden koorts heeft, verkouden is en/of hoest: vermijd verblijf in dezelfde ruimte zoveel mogelijk.
  • Beperk sociale contacten tot het hoogstnodige; vermijd gezelschappen.
  • Beperk activiteiten buitenshuis in afgesloten ruimtes
  • Vermijd het openbaar vervoer zoveel mogelijk, zeker in de spits.
  • Beperk boodschappen doen, zeker in de spits. Vraag iemand anders of laat boodschappen thuis bezorgen.
  • Bezoek geen (klein)kinderen, pas niet op kinderen

 

Lees meer

Update Coronavirus

Naar aanleiding van de Corona adviezen van de overheid/RIVM voeren wij vanaf vandaag de volgende maatregelen in:

  • Er worden bij de bedrijfsarts alleen maar telefonische consulten  ingepland met medewerkers.
  • Reeds ingeplande consulten bij de bedrijfsarts worden  omgezet naar een telefonisch consult.
  • Aanwezigheid van onze bedrijfsarts en verpleegkundigen op werkplekken van werkgevers blijft mogelijk daar waar dit is gewenst. Dit gaat altijd in overleg met de werkgever.
  • Bij persoonlijk contact worden de gebruikelijke hygiënische voorzorgsmaatregelen genomen ter preventie van overdracht van het virus.
  • Keuringen en afspraken voor vaccinaties en bij bedrijfsmaatschappelijk werk gaan gewoon door, tenzij de cliënt (milde) gezondheidsklachten heeft. In dat geval verzoeken wij u om de afspraak af te zeggen.

Bij wijzigingen in het overheidsbeleid kunnen onze maatregelen uitgebreid of verminderd worden, dus volg de aanwijzingen van het RIVM.

Lees meer

Update Coronavirus

De bedrijfsarts speelt geen rol bij de diagnosestelling van het coronavirus. Dit is de rol van de huisarts, in samenspraak met de GGD. De eerste stap is telefonisch contact opnemen met de huisarts. De bedrijfsarts heeft vooral een adviserende rol. Hij kan adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen en passende maatregelen mocht één van de werknemers besmet geraken.

Lees meer

Update Coronavirus

Indien een werknemer ziekteverschijnselen vertoont en in een risicogebied is geweest en/of contact heeft gehad met een corona-patiënt dient hij zij naar huis te gaan, contact met anderen vermijden en de eigen huisarts direct telefonisch te contacteren.

Reizen

China

Een negatief reisadvies geldt voor de provincie Hubei in China (in die provincie ligt de stad Wuhei). Voor China geldt verder een aangepast reisadvies: alleen noodzakelijke reizen. Verder worden vanuit verschillende organisaties adviezen gegeven.

Uitgaande reizen:

•Alle reizen naar het vasteland van China, inclusief Hong Kong en Macao uitstellen.

•Alle niet-essentiële zakenreizen naar en van de APAC-regio (Azië- Westelijk deel Stille Oceaan inclusief Singapore, ZuidKorea) en Iran uitstellen.

•Alle niet-essentiële zakenreizen naar en van de volgende Noord-Italiaanse regio’s uitstellen: Lombardije, Piedmonte, Emilia-Romagna en Veneto (inclusief de door de Italiaanse autoriteiten aangewezen gebieden, die gesloten zijn: Bertonico,Casalpusterlengo, Castelgerundo, Castiglione d’Adda,Codogno, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somaglia, Terranova dei passerine, Vò).

Hier kunnen nog gebieden aan worden toegevoegd indien autoriteiten gebieden als besmet aanwijzen. Reizen naar andere bestemmingen met een overstap in de bovengenoemde gebieden moeten worden vermeden.

Indien een persoon terugkeert uit een besmet gebied is het volgens het RIVM niet nodig om hem of haar tijdelijk van zijn werk te weren. Als de medewerker geen gezondheidsklachten heeft, kan deze gewoon naar het werk. Om preventieve redenen kunt u overwegen om iemand de eerste twee weken na terugkeer thuis te laten werken. Krijgt iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een besmet gebied echter gezondheidsklachten (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten), dan moet hij of zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts. Informeer ook de bedrijfsarts.

Lees meer

Informatie coronavirus (COVID-19)

Over het virus

Het nieuwe coronavirus, genaamd COVID-19, is een eerder onbekend virus, welke familie is van SARS en MERS. Deze behoren tot de coronafamilie. De coronavirusfamilie kent vele verschillende varianten die luchtweginfecties veroorzaken.

Symptomen en ziekte

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt een luchtweginfectie, welk kan variëren van milde symptomen tot een meer ernstige ziekte. Het meest gebruikelijke symptoom is koorts, verder zijn keelklachten gemeld. Sommige mensen hebben een longontsteking gekregen met moeilijkheden met ademen en/of hoesten, mogelijk met ontstekingen op röntgenfoto’s. Er zijn mensen met ernstige longaandoeningen. Er is beperkte informatie over de ernstig zieken, maar er wordt aangenomen dat een ernstig beloop van de ziekte samenhangt met een beperkte gezondheid of een gevorderde leeftijd. Er is geen specifieke behandeling of vaccin tegen de ziekte.

Besmetting

Net als bij verkoudheid en griep kan besmetting op drie manieren plaatsvinden:

  • Via de lucht door niezen en hoesten, waardoor het virus wordt ingeademd of via de slijmvliezen van de ogen, neus of mond binnen kan komen.
  • Door direct contact als het virus op de handen zit en zo op een ander wordt overgebracht
  • Door indirect contact als het virus over gaat op objecten door niezen en hoesten of via de handen en iemand anders dat object weer aanraakt of vastpakt.

 

Wat gebeurt er als iemand besmet is?

Er zijn twee factoren van belang bij een infectie. Enerzijds het opsporen en monitoren van mogelijke verdere besmetting en anderzijds behandeling van de symptomen en het voorkomen van een ernstig beloop van de ziekte. Mensen met een bewezen coronabesmetting worden thuis of in een ziekenhuis geïsoleerd en nabije contacten worden goed gevolgd.

Risicogroepen

De meeste mensen die besmet raken, zullen waarschijnlijk luchtwegklachten hebben die vanzelf over gaan. Sommigen zullen ernstigere klachten krijgen, bijvoorbeeld een longontsteking. Op basis van de huidige kennis, lijkt het er op dat ouderen (>65 jaar) en mensen met onderliggende chronische ziektes een hoger risico lopen op ernstige klachten bij een COVID-19 infectie. Het percentage kinderen met een bewezen infectie is momenteel vrij laag. Preventieve maatregelen zijn hetzelfde als voor andere luchtweginfecties.

Voorkomen van besmetting

Om besmetting te voorkomen is het van belang een afstand van 1 à 1,5 meter aan te houden van mensen met luchtweginfecties. Mensen met een lucht- weginfectie moeten voorkomen te hoesten en niezen in de richting van anderen. Probeer te hoesten en te niezen in de plooi van de elleboog of in een papieren tissue. Goede handhygiëne, zowel voor besmette als niet-besmette mensen is belangrijk om verspreiding te voorkomen. Was de handen goed en regelmatig met zeep en lauw water, vooral na contact met andere mensen. Handen desinfectie is een goed alternatief.  Maak harde oppervlakken regelmatig schoon met een schoonmaakmiddel. Denk onder andere aan deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen en dingen zoals telefoons, toetsenborden en het aanrechtblad. Vermijd het contact met ogen, neus en mond. Let op dat mensen in de omgeving zich ook houden aan de hygiënemaatregelen. Zo beschermt u elkaar tegen besmetting. Spreek elkaar hier ook op aan.

Terugkerende reizigers

Medewerkers die in de afgelopen twee weken in één van de risicogebieden (China, Zuid-Korea, Iran, Signapore en Noord-Italië) zijn geweest en koorts en luchtwegklachten hebben, moeten telefonisch contact opnemen met de huisarts. Hierbij dienen zij te melden dat ze in een risicogebied zijn geweest. Indien medewerkers mogelijk besmet blijken met het coronavirus dienen ze fysiek contact met anderen te beperken. Ze kunnen wel thuiswerken. Er wordt op dit moment pas getest op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen. Tussen het afnemen van een test bij een persoon die mogelijk besmet is en de definitieve uitslag zit ongeveer 24 uur.

Zwangerschap

Zwangeren kunnen een verhoogd risico hebben op meer serieus verlopende virale infecties dan bijvoorbeeld bij influenza. Het is niet bekend of dit ook geldt voor COVID-19. Preventieve maatregelen zijn hetzelfde als voor andere infectieziektes. Dit houdt in een goede hand en luchtweg hygiëne, evenals het vermijden van niet-noodzakelijke contacten met mensen met symptomen van een luchtweginfectie.

Reizen

Heeft u medewerkers die gaan reizen? Volg hier het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies wordt voortdurend aangepast.

Evenementen

Bent u voornemens een zakelijk evenement te organiseren of een andere bijeenkomst waarbij veel mensen aanwezig zullen zijn? Er is op dit moment geen reden om evenementen af te gelasten. Voor specifiek advies op lokaal niveau wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD. Het is raadzaam om extra zorgvuldig om te gaan met de standaardmaatregelen die gelden voor het beperken van verspreiding van alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven.

 

Lees meer